Na začátku je herna. Naproti je za podloubím schovaný útulek pro bezdomovce. Ti, aby nesedali a nepoléhavali než otevřou, je zídka opatřena dřevenou sešikmenou plochou. Zastavárny na Křence se před lety proměnily v prodejny investičního zlata. Pak zase v zastavárny.
Po levé straně Úřad práce, kde od rána posedávají nezaměstnaní a popíjení Starobrno. O kus dál, v baráku s vetešnictvím, je ústředí brněnských Komunistů a hned vedle i brněnských Okamurovců.
Na začátku Křenové je zastrčená hospoda a galerie Šrot se super designem.  Naproti vedle synagogy je Alza a nově i vyasfaltované parkoviště. Víte, že by zde měl stát i parkovací dům? Na konci Křenky posvitavská vlečka a a Zderadův sloup.

Z Křenky zmizel kousek Londýna

Křenová 24 Brno, staveniště

Pár týdnů nejdu po Křence a už zmizel další barák. Pokud se nemýlím, tak tu byla přízemní „nefalšovaná“ brněnská londýnská hospoda. Tak snad místo ní vyroste pořádný dům, jak se na ulici v centru Brna sluší a patří.

Křenová 24 Brno, staveniště

Modro-bílé překvapení na Křence

Palác Krona Křenová ulice

Palác Krona na Křenové ulici v Brně, květen 2021

květen 2021
Na Křenové ulici se z pod lešení vyloupl nový modro-bílý barák. Na jinak šedé ulici působí výrazným dojmem. A já musím říci, že se mně líbí. Možná mám trochu „problém“ s tím „šumperákem“ na střeše, ale jinak dobrá architektura. 
Tento rohový dům určuje i novou ulici, která bude propojovat Křenku s ulici Mlýnskou a dál se Zvonařkou. Někdy se tato ulice nazývá jako Nové městská třída. 
Doufám, že výstavba bude již brzo pokračovat. A současné přízemní dřevěné sklady-dílny ve vnitrobloku Rumiště – Štěpánská půjdou již brzy k zemi.

Palác Krona Křenová ulice
Palác Krona Křenová ulice
Palác Krona Křenová ulice

Návrh nového územního plánu z května 2021. Červeně jsem do něj vyznačil polohu nového rohového paláce Krona na Křenové ulice.
Za pozornost stojí nová třída propojující Cejl – Mosilanu – Křenku – Zvonařku.

Palác Krona pokračuje

Palác Krona Křenová ulice

Říjen 2020
Vždycky, když si jedu něco vyzvednout naproti k Zelenému mimozemšťanovi, podívám se, jak pokračuje stavba nových bytů. Termín dokončení Palce Krona, jak jej majitel nazývá, je první čtvrtletí příštího roku.
Co mne však osobně mrzí je, že i zde pokračuje trend, kterého jsem si už všiml na jiných novostavbách. Do ulice směřují malá okna. A ty velké do vnitrobloku. Po většinu dějin tomu bylo naopak. Blbé je, že tento jev jsem viděl už i na novostavbách na vesnicích.

Palác Krona Křenová ulice

7.2020
Palác Krona na ulici Křenová již dosáhl své výšky. Balkónová část bude do boční, klidnější nové ulice.
Za mne osobně je sympatické, že dům stojí dál od silnice. Že stavební čára rozšiřuje chodník, byť stromořadí bude jen do boční ulice. Nikoliv na chodníku na Křence.

Palác Krona Křenová ulice

Co se staví na Křence?

Křenová ulice - Palác Krona

Na ulici Křenová, na místě bývalé barvírny, naproti ulici Vlhká se v srpnu 2019 hloubí základy. Zde vyroste další obytný dům pod názvem Palác Krona.
Snímek převzat ze stránek investora.

Po dokončení to bude osmipatrový dům. V přízemí nějaké obchody a nahoře 38 bytů od 1+kk až po 4+kk. K tomu 56 míst pro auta ve dvou podzemních patrech. Dále kolárna a kočárkárna.

Palác Krona na ulici Křenová v Brně

Pokud jste tak trochu zmateni tou ulici kolmo na Křenku, tak vězte, že tato se teprve staví. A nová ulice zpřístupní celý tento zanedbaný kout Brna, kde dnes jsou jen nějaké přízemní sklady či dílny. Jen více takových obytných domů.
Snímek převzat ze stránky stavitele domu.

Palác Krona - novostavba na ulici Křenová

Palác Krona na ulici Křenová na podzim 2019.

Palác Krona - novostavba na ulici Křenová

… a v únoru 2020.

První brněnská barvírna

Křenová ulice

Je duben 2019 a po archoelogickém průzkumu nastupují stavaři. 

Nová bytová výstavba v Brně na ulici Křenová

Staví se i přes ulici, vedle parkoviště. Snad se tu jendou dočkáme i slibovaného parkovacího domu.

V průběhu 19.století došlo v Brně k obrovskému rozvoji textilního průmyslu. Tedy až poté, co náš císař odmítl mít tolik smradu a dělníků ve Vídni pod svými okny. Kdyby došlo k dělickým nepokojům, bylo mu líto jeho rodnou Vídeň rozstřílet. A tak se textilní růmysl přesunul na sever, do Brna. Součásti textilního procesu byly i barvírny. V Brně jich existovaly desítky. Nedochovala se ale ani jediná. A právě na ulici Křenová našli v průběhu roku 2018 archeologové základy nejstarší známé barvírny. Ta ve Vlněně, byla o dobrých padesát roků mladší. Barvení probíhalo v kádích pod kterými se topilo. Dřevěným uhlím, později koksem.

Důvodem proč byly textiláci až za městskými hradbami je nejen požádní riziko, dostatek vody, ale i hrozný zápach. Stejně jako kuželuhové, kteří zpracovávali kůže, nebo rybáři od Svrateckého náhonu, kde byly i sádky na ryby.

Archeologické nálezy na ulici Křenová v Brně

V únoru 2019 jsou již cenné archeologické nálezy z ulici Křenová vyzvednuty. Tady bývala zřejmě první brněnská barvírna. 

Archeologické nálezy na ulici Křenová v Brně

Pozemek je již připraven na novou výstavbu. 

.. a bude se bourat

Mosilana na Křenové ulici v Brně

duben 2021
Společnost Financial Consortium, která vlastní areál brněnské Mosilany, dostala od odboru Památkové peče brněnského magistrátu souhlas k jeho demolici.

Měst Brno chce s majitelem pozemku ještě jednat. Tak uvidíme. Ale tak jako tak je to pět minut po dvanácté. Město se rozhodlo postavit zde byty a pozemek prodalo investorovi bez omezujících podmínek na zachování některých stávajících objektů.

Trochu mi to připomíná kauzu Stavědla číslo 5. Doslova v hodině dvanácté se podařilo ten cihlový nádražácký domek za velkého mediálního ohlasu zachovat, aby se na něho stejně rychle zapomnělo. Dnes je opuštěný, dveře a okna jsou zadělány dřevenými deskami a vnější fasáda je čerstvě posprejována. 

Mosilana na Křenové ulici v Brně

Tři pohledu na stávající objekty v areálu Mosilany. Foceno v květnu 2021 z vlaku.

Mosilana na Křenové ulici v Brně

Mosilana se bouret ne/bude

Mosilana

Mosilana mezi Křenovou a stávajícím Pražským železničním viaduktem

Areál Mosilany

Areál Mosilany se má otevřít, má jim procházet klasická široká ulice, aby se zpřístupnil lidem. Doporučení na změnu Územnho plánu padlo v červnu roku 2020.

9. dubna 2021
Mezi ulici Křenová a Pražským železničním viaduktem leží čtyř hekatorový areál bývalé textilky Mosilana. Ta ve své „dnešní“ podobě vznikla po 2. světové válce.  Asi nejznámnějšími podniky jsou zde dnes lýžárna, hospoda (kde mimochodem fakt dobře vaří) a pak, úplně nahoře pod střechou jedné z budov, velikánská modelová železnice. Po setmění si návštěvník musí ale dávat pozor, aby tu nezabloudil, nebo nezahučel do potoka.

Ale takové (ne) využití území blízko centra města samozřejmě není ideální. Zvlášť, když je v Brně nedostatek bytů. A tak vlastník areálu, společnost Financial Consortium, plánuje na místě bývalé textilky postavit obytnou čtvrť. Ta bude navazovat na bytovou zástavbu ve čtvrti Špitálka (za tratí), jejíž výstavbu plánuje Brno.
Ale zástupci městské části Brno-střed si teď (duben 2021) vzpomněli, že by rádi v areálu zachovali některé budovy tak, aby se „neztratitla autenticita a identita místa“.

K tomuto záměru uvedl zástupce firmy co chce stavět byty Ladislav Všetečka: „Historický odkaz na industriální minulost místa z dob brněnského Manchesteru bychom rádi při této přestavbě využili. Většina budov je ovšem v neutěšeném stavu a desítky let chátrá, žádné z nich nejsou památkové chráněné,“
Upozornil také na to, že červené budovy, které areálu vizuálně dominují, původně takto vůbec nevypadaly. Po dostavbě byly omítnuté, červenou barvu jim dal minulý majitel areálu. „….Budovy tak sice připomínají architekturu například v Británii, fasády ale takto původně nevypadaly,“
Původní vzhled fasád je podle něj dobře vidět na částech budov, které jsou obrácené k železničnímu náspu.

Za záchranu části budov v areálu Mosilany bojuje spolek Za Brno nezbourané. Ten požaduje, aby majitel nechal některé budovy stát a využil je v nově budovaném areálu.

Začítkem dubna 2021 proto Brněnská radnice  pozastavilo změnu územního plánu. Ta se týká jak areálu Mosilany, tak sousední čtvrti Špitálka, kde mají vzniknout městské byty. Budovy bývalé textilky, které desítky let chátrají, nejsou památkově chráněné.

Tak uvidíme co z toho nakonec bude. Jestli zachováme „identitu místa“ nebo postavíme byty.

Přchod přes Křenku bude uzavřen

Přechod na Křenové ulici

Přechod na Křenové ulici, který bude kvli pokládání nových elektrikářských kabelů a hloubení výkopu, uzavřen.

Od pátku 6. listopadu do konce měsíce se budou kopat výkopy pro položení elektrického vedení na Křenové ulici. Podstatné je, že je uzavřený přechod přes silnici u křižovatky s Vlhkou. Navíc je u této křižovatky zábor chodníku. Pokud budete chtít přejít silnici (a dodržovat pravidla), budete muset využít přechodu v křižovatce Křenová a Koliště. Což je pěkná zacházka.

Další omezení, ale jen pro auta, čeká na Skořepce u Alzy. Zde se provádí překop silnice. Dělníci budou silnici rozkopávat po polovinách tak, aby vždy jeden jízdní pruh zůstal zachován. V témže místě bude rovněž zábor chodníku a bude nutné přejít na protější stranu.

Křenová 6: Socio Info Point

Křenová 6

Křenová 6 budoucí Socio Info Point města Brna

Dalším opraveným domem bude Křenová 6. Je to ten šestipatrový barák hned na začátku vedle městské policie. Jak tam dříve býval Kovomat.
V prvních třech podlažích vznikne místo pro pomoc lidem v tíživé životní situaci. Bude zde poradna na koho se obrátit o pomoc, jak žádat o různé sociální dávky, jak řešit bytovou situaci, jak podat žádat o městský byt.

Pro zdravotně postižené zde vznikne tréninková bezbariérová kavárna pro nácvik pracovních příležitostí.

Dodavatele projektové dokumentace pro rekonstrukci Křenová 6 rada města Brna vybrala Ing. arch. Karla Spáčila. Náklady na zpracování projektové dokumentace činí necelých 1,6 mil. Kč. Předpokládané náklady na opravu celého domu v cenách roku 2019 jsou 37,5 mil. Kč.

Nástavba na Křence 64

Ulice Křenová

Dlouhá léta bez povšimnutí tu stojí neorenesanční, původně pětipatrový, činžák z přelomu 19. a 20.století. Naposledy vyvolal zájem veřejnosti, když tu v pondělí 23.května 2016 hořelo a hasiči zachraňovali rodinu s dětmi. Příčinou požáru byla vadna elektro-instalace. Na zásah hasičů na Křenové ulici se můžete podívat třeba tady.

No a pak to přišlo. Na podzim 2019 se začala z pod lešení klubat moderní nástavba nad tímto domem. A odezva veřejnosti byla hodně negativní.

Ulice Křenová - nástavba

Počkal jsem si ještě pár týdnu, než sundají lešení a šel jsem se podívat.
Autorem projektu nástavby je architekt Jaroslav Mareš. Dům prošel kompletní rekonstrukcí a nyní nabízí 48 bytů. 

Roh ulice Křenová a Vlhká v Brně
Roh ulice Křenová a Vlhká v Brně

Pohled na dostavovaný dům na rohu ulic Křenová a Vlhká od parkoviště.

Z celnice byty

Celnice na Křenové ulici v Brně. Zde bývala tzv. potravinová čára a vybíralo se clo

U mostu přes řeku Svitavu stojí celnice. Zde bývala tzv. potravinová čára a když jste z venkova vezli do města na trh ovoce či zeleninu, tady jste platili daň. Teprve pak jste mohli pokračovat.

Před řekou Svitavou, kde železniční vlečka křižuje trať šaliny stojí bývala celnice. Zde byla tzv. potravinová čára a ti, kdož dováželi do Brna potraviny, ovoce a zeleninu, zde museli platit clo. Takhle to fungovalo až do vzniku velkého Brna v roce 1919. Tehdy byla potravinová čára posunuta za nové hranice města. 
V říjnu 2019 schválili měsští radní přeměnu této historické dvoupatrové celnice na městské byty. Práce by měly začít už koncem roku 2019. 

Původní termín zahájení ekonstrukce se nepodařilo splnit. Nový termín, kdy byly měly začít práce, je jaro 2020. Termín dokončení listopad 2020. 

Pohled na celnici od řeky Svitavy. Zde se vybíralo clo na tzv. potravinové čáře.

Pohled na dům bývalé celnice v Křenově ulici č. 76 od řeky Svitavy. Je to samostatně stojící dvoupatrová budova, nyní se čtyřmi byty a nějakými nebytovými prostory. Dnes v dezolátním stavu.

Vněší podoba domu zůstane rekonstrukcí zachována, protože má významnou historickou hodnotu. Uvniř ale vznikne sedm malých bytů. Pět bytů o dispozici 2+kk a dva byty velikosti 3+kk. 

Pohled na Celnici přes ulici Křenová

Cena za opravu domu je 19 mil Kč (tj. 2,7 mil Kč za byt). Investorem je město Brno a bude se jednat o tzv. startovací byty určené pro mladší, chudší, rodiny. Cena za nájem by měla být 60 kč / m2.

Zderadův sloup na ulici Křenová v Brně

Hned vedle celnice je Zderadův sloup. Jeho účel ani původní podoba nejsou známy. Rovněž označení podle Zderada není jasné a všechno to jsou jen pověsti.
To, co se však jisté je to, že tento sloup původně stál na druhém břehu řeky Svitavy. Ale přitom stojí stále na stejném místě :-) Jak je to možné? Řeka Svitava tudy neandrovala (měla záhyby) a její současná podobu v hlubokém přímém korytě je výsledkem regulace řeky až z 19.století.

Celnice vznikla někdy po roce 1829, kdy byla našim císařem zavedena první spotřební daň, která byla vybírána na hranicích velkých měst říše. A tedy i Brna.
Daň byla potvrzena i po vzniku Čskolsovenska v roce 1921. Ale v té době již vzniklo Velké Brno, kdy se hranice potravinové čáry rozšířila hluboko na venkov.
Takto vznikla i nová celnice na točně šaliny v Židenicích, na ulici Líšeňská. Dnes je z této prvorepublikové celnice hospoda.
Výběr vnitrostátního cla na potraviny skončil až za okupace v roce 1941. 

Archeologické vykopávky na Křenové

Archeologické vykopávky na ulici Křenová - podzim 2018
Archeologické vykopávky na ulici Křenová, na rohu s ulici Rumiště – podzim 2018. Celý blok Křenová – Rumiště – Štěpánská -Mlýnská je jeden velký škaredy brownfield. Těším se, až se sem vydají buldozery. 
Archeologické vykopávky na ulici Křenová - podzim 2018
Nejspíše se bude jednat jen o základy středových domů. Za pozornost stojí jejich odstup od současné uliční čáry (jak daleko jsou tyto pozůstatky od chodníku a silnice). A jak hluboko jsou pod povrchem- odhadem metr až dva.
Archeologické vykopávky na ulici Křenová - podzim 2018
Záchranný archeologický průzkum před novou výstavbou. Výška ulice za ty roky zvýšil asi o metr až dva.
Křenová ulice v Brně
Archeologické vykopávky na ulici Křenová – podzim 2018
Mezi ulci Křenová a novou Vlněnou je ještě velký brownfield. Ale předpokládám, až dále pokročí s výstavbou Nové Vlněny, vzroste tlak na nějaké využití i oblasti Křenová – Rumiště – Mlýnská – Štěpánská. Jak se nám ještě před lety nesnilo o tom, že stará Vlněná zmizí a vznikne na jejim místě něco nového, užitečného a krásného, tak možná za pár let dorazí stavaři i na Křenku a začnou třeba s výstavbou Nové městské třídy – spojnice Cejlu – Křenové a Zvonařky.

Místo pro Váš komentář, dotaz nebo příspěvek je níže.  Vaše příspěvky, komentáře a dotazy jsou před jejich publikováním schváleny, většinou do 24 hodin. Vaše e-mail adresa slouží jen pro případné odpovědi. Nebude zveřejněna, archivována ani předána třetí straně a ani na ni nebudou posílány žádné obchodní nabídky. To slibuji.

Pokud mi chcete napsat přímo email, poslat obrázky, text v souboru, můžete psát na. OneManBrnoBlog@gmail.com