Mendlák jak vydlážděná placka

Mendlovo náměstí v Brně

Mendlovo náměstí v den slavnostního znovuotevření, v úterý 21. února 2023.

Mendlovo náměstí v Brně

Po dlouhé rekonstrukci se lidem otvírá Mendlovo náměstí v novém. Změnou prošlo i umístění zastávek veřejné dopravy. Zastávka šaliny 1 je trvale umístěna blíž k výstavišti, aby vozy nestály v oblouku. Autobus linky 44 směr Zvonařka a 62 Červený kopec + noční linka N98 do Líšně mají nově zastávku až u samošky Albert. Trolejbusové linky od výstaviště jedou nově po ulici Veletržní. Trolejbusy tak z Hlinek odbočují pod tramvajový most (tzv. brněnskej Caracas) a pokračují kolem letohrádku Mitrovských.
Než budete na Mendláku přestupovat, raději se podívejte na plánek umístění zastávek (PDFko v novém okně)

Práce začaly v létě 2021.  Brněnské vodárny a kanalizace vyměnily skoro 200 metrů kanalizační stoky, výměna čekala i vodovod. Pracovali tady také plynaři. Teplárny Brno převedly parovody na horkovody. Vše je připravené na další navazující etapu rekonstrukce náměstí, která bude následovat za pár let.

Mendlovo náměstí mi připadá jako pustá placka. Kdyby uprostřed byly stánky se zeleninou, masem a sýry + nějaká ta fontána (vody je pod náměstím dost) nebo tu byla pořádná zastřešená centrální čekárna dopravního podniku… původní vizualizace rekonstrukce jasně ukazovaly stromy a zeleň.

Původní stromy a keře byly vykáceny. Přibylo 30 nových stromů, které budou časem poskytovat stín. Vznikl zde tzv. urbanforest, který pomůže vytvořit z náměstí zelenější prostor. Ve smyčce šaliny č. 5 se připravuje výsadba lučních travin.

Práce vyšly přibližně na 200 mil Kč. Na projektu zaštiťovaném Odborem investičním Magistrátu města Brna spolupracovaly Brněnské vodárny a kanalizace, Teplárny Brno, Brněnské komunikace, Dopravní podnik města Brna, plynaři společnosti GasNet, projektanti z PK Ossendorf, Aquatis a architekti Chybík, Krištof a Palaščák.

Mendlovo náměstí v Brně
Mendlovo náměstí v Brně
Mendlovo náměstí v Brně

Nový jsou také přístřešky na zastávkách. Ty jsou provedeny v bílé a v červené barvě. Na jaře bude na jejich ploché střechy vysázena zeleň. Přesto se nemohu ubránit dojmu, že hlavním úkolem přístřešků je chránit cestující před nepřízni počasí. A nejsem si vůbec jistý, zda tyto nové čtvercové přístřešky něco takové umožňují.

Mendlovo náměstí v Brně

Nové jsou i „lavičky“. Výhodou je, že na nich nemohou podřimovat bezdomovci a opilci vyspávat kocovinu. Ale jestli je takové řešení bez opěradla na záda dobré, nevím.

Hrachovina odhalena

21.února 2023
Dnes byla slavnostně odhalena socha Hrachoviny jako pocta největšímu brňákovi Gregoru Johannu Mendelovi.

Socha se mi líbí. Sochou můžete i procházet. Doufejme, že Hrachovina vydrží. Protože přímo vybízí k ošahávání, lození po ní jak po stromě, zavěšování se, sezení a vůbec. Osvětlena bude nejspíše shora. Což je škoda. Kdyby byly doplněny světla ze spodu, mohlo by to vytvářet hóódně zajímavé efekty.

Vše začalo v roce 2019, kdy se zrodila myšlenka vzdát poctu otci genetiky prostřednictvím uměleckého díla. V roce 2021 byla uzavřena dohoda mezi statutárním městem Brnem, Opatstvím Staré Brno Řádu sv. Augustina a navrhovatelem Společně, o.p.s. Po podpisu dohody byla vyhlášena mezinárodní veřejná soutěž, na jejímž základě porota vybrala jako vítězný návrh, Hrachovinu známého sochaře, umělce a slévače Jaromíra Garguláka.
Umělecké dílo bylo financováno pomocí příspěvku statutárního města Brna a ze zdrojů veřejné sbírky a individuálních dárců. 

Mendlovo náměstí v Brně Hrachovina

Informace o soše Hrachoviny v několika jazycích.

Hrachovina v číslech

  • 530 cm výška
  • 8 460 kg bronzu
  • 534 dílků
  • 273 dnů práce nebo také 6552 hodin práce 
  • 33 zapojených tvůrců různých profesí
Mendlovo náměstí v Brně Hrachovina

Hrachovina těsně před slavnostním odhalením

Mendlovo náměstí v Brně Hrachovina

Hrachovina stála 24,5 mil. Kč + náklady na mezinárodní soutěž, skicovné a odměny autorům.
Město Brno přispělo na vytvoření sochy 10 milionů korun. Porota, jejíž jsem byla součástí, vybrala skutečně nejlepší soutěžní návrh a jsem přesvědčena o tom,
že Hrachovina je investicí, na kterou budou obyvatel
é města pyšní dlouhé roky,“ dodala Markéta Vaňková, primátorka města Brna.

Mendlovo náměstí v Brně Hrachovina
Mendlovo náměstí v Brně Hrachovina

Když prolézám sochu, trochu mi Hrachovina připomíná svým tvarem Demogorgona ze seriálu Stranger Things. 

Mendlovo náměstí v Brně Hrachovina
Mendlovo náměstí v Brně Hrachovina
Mendlovo náměstí v Brně Hrachovina

Věděli jste o Hrachovině?

  • Centrální část popisuje 3. Mendelův zákon: kulatých žlutých, 3 hranaté žluté, 3 kulaté zelené, hranatá zelená.
  • Ukrývá v sobě vzorky DNA významných osobností i samotného G. J. Mendela.
Mendlovo náměstí v Brně Hrachovina

„Konečně jsme se dočkali okamžiku, kdy po roce budeme moci sochu odhalit. Na přelomu ledna a února minulého roku jsme začali jet na plný výkon, protože termín předání sochy byl šibeniční, a tak jsme rádi, že nyní můžeme sochu Hrachoviny odhalit veřejnosti,“ řekl při odhalení Jaromír Gargulák, autor sochy.

Hrachovina

Hrachovina na Mendláku

Vizualizace návrhu plastiky Hrachovina (podzim 2021) od brněnského umělce Jaromíra Garguláka.

Hrachovina na Mendláku

Návštěvníci budou moci skrz dvanáctitunový památník procházet.  Základnu tvoří čtverec se 16 stélami z bronzové slitny v podobě klíčků, na jejichž vrcholu jsou hrášky v barvách i tvarech poměrově odpovídajících Mendelovým objevům.  Maximální výškou 4,6 metrů. Divák si tak bude připadat jako v přerostlé zahradě hrášků.

Náklady činí 20 mil. Kč. Polovinu zaplatí Brno. Zbytek se bude financovat z privátních i veřejných zdrojů, přispět mohou i drobní dárci.

V roce 2022 slavíme 200. výročí narození otce genetiky Gregora Johanna Mendela. A protože tento nejslavnější brňák nemá na „svém“ náměstí žádný památník, byla vyhlášena soutěž na připomínku, která bude umístěna na zrekonstruovaném náměstí. Vítězem se stal brněnský umělec Jaromír Gargulák se svoji Hrachovinou.

Hrachovina proto, že Mendel má v Brně již své sochy. Ta z bílého mramoru stojí na zahradě opatství na Mendlově náměstí. Rovněž šroubovici DNA umělec zamítl, protože Mendel s ní nepracoval a její podoba byla objevena  až mnoho let po něm. A tak plastika vychází z podoby hráchu. 

Hrachovina však vzbudila nevoli u části umělců, akademiků a teoretiků výtvarného umění. Ti kritizují výsledek soutěže a plastiku Jaromíra Garguláka označují „doslovně ilustrativní až banální“.
Bylo by lepší, kdyby se návrh v této podobě nerealizoval,“ řekla například ředitelka Domu umění města Brna Terezie Petišková, jedna ze signatářek.

Slévač a sochař Gargulák řekl, že smlouva platí a práce na monumentu ve slévárně už začala. Naznačil také, že za nesouhlasnou reakcí části výtvarné obce může být i skutečnost, že on sám není absolventem umělecké školy.

Otevřený kritizující dopis je adresovaný zástupcům kláštera augustiniánů na Mendlově náměstí, brněnské primátorce Vaňkové a členům městské rady. Jako první dopis podepsal architekt Zdeněk Fránek, kerý byl předsedou soutěžní poroty, která nakonec rozhodla jen těsným rozdílem hlasů ve prospěch Garguláka. Autoři dopisu kritizují autora plastiky mimo jiné za to, že sochař Gargukák není zastoupen ve standardních výstavních a sbírkových institucích zabývajících se současným uměním

Další člen poroty, sochař Kurt Gebauer Gargulákův návrh naopak chválil: „Vítězný návrh se skládá celkem ze čtyř samostatných objektů a obsahuje všechny Mendelem definované zákony dědičnosti, přičemž v monumentální části díla je znázorněno křížení alel při úplné dominanci, kde dochází při použití Mendelova čtverce k výslednému fenotypovému štěpnému poměru. Ten je na plastice, kde je dominantním materiálem bronz, přesně znázorněn,“ popsal koncepci Gebauer.

Kolotoč na Mendláku

Mendlovo náměstí s kolotočem

Červenec 2021
Mendlovo náměstí s kolotočem

Mendlovo náměstí s kolotočem

Kontyše po třech letech

Mendlovo náměstí v létě 2021

červenec 2021
Na Plovárně hořelo. V červeném kontejneru hořelo. Z venku je vidět jen začouzenou dvojici komínů, vnitřek bude ale asi na odpis.

Mendlovo náměstí v létě 2021

V srpnu jsou tomu už tři roky, kdy se na Mendláku objevily barevné kontejnery. Spolu s první modernizací zastávek veřejné dopravy. Hned od počátku byly obavy z toho, že se lavičky, park, kontejnery… stanou oblíbeným místem k vysedávání žebráků a bezdomovců. Nestalo se. Bezďáci maj svůj plácek poblíž Starobrna, popřípadě uprostřed Mendlova náměstí, které ještě neprošlo rekonstrukcí.

Ale až si budeme příští rok v červenci připomínat 200 let od narození otce genetiky – mnicha a opata augustiánského kláštěra – Gregora Johanna Mendela, mělo by náměstí projít další etapou zvelebení. Za návrhem proměny Mendlova náměstí stojí architekti ze studia Chybik+Kristof.  Pro ně je to již druhá podobná zakázka v Brně. Po zlidštění a zesvětlání Zvonařky.

Ve středu Mendkova náměstí bude červený dlážděný kruh. Podobně jako cihly klášterních zdí a sousední gotické baziliky Nanebevzetí Panny Marie. A samozřejmě stromy vhodné do městského prostředí. Pomyslnou třešničkou pak bude nová socha Gregora Johanna Mendela. 

Mendlovo náměstí
Mendlovo náměstí v létě 2019

Stánky v kontejnerech zvou v červenci 2019 na zmrzlinu.

Malování a parkování na Mendláku

Malování na stěny Mendlovo náměstí
Malování na stěny Mendlovo náměstí
Malování na stěny Mendlovo náměstí
Malování na stěny Mendlovo náměstí
Malování na stěny Mendlovo náměstí
Malování na stěny Mendlovo náměstí

Leden 2020
Parkoviště u Svatoanennského špitálu je velké, ale obnažené cihlové stěny okolních domů jsou spíše depresivní. Autům to ale nevadí.

Když ale zavítáte do vnitrobloku mezi ulice Křížová, Václavská, uvdíte skutečné umění malování na stěny domů.

Bourání už začalo

Prosinec 2019
Rohový dům u parkoviště Nemocnice U svaté Anny už šel k zemi. Co místo něho bude? Víte to někdo? Čistí se už místo pro šalinu z Mendlova náměstí na Hybešovku?

Mendlovo náměstí v Brně, demolice domu, rok 2019

Opuštěný, přes léto plachtou s reklamou zakrytý, dům je už připraven k demolici.

Mendlovo náměstí v Brně, bourání v roce 2019

Mendlovo náměstí v Brně, bourání začalo na podzim a začátkem prosince 2019 je už hotovo.

Mendlovo náměstí v Brně, bourání v roce 2019

Sundáním toho starého baráku to tu prokoklo a je vidět, jak velký prázdný plac se skrýva za domy.
A jak blízko je to odsud na Hybešku.
Tudy povede šalina z Mendlova náměstí na Hybešku.

Soutěž o nový Mendlák

Vizualizace nové podoby Mendlovo náměstí v Brně, 2019

Vizualizace nové podoby Mendlovo náměstí v Brně ze soutěže z roku 2018.
1.cena v ideové soutěži: Michal Palaščák a Michal Poláš, Jan Flídr.

Vizualizace nové podoby Mendlovo náměstí v Brně, 2018

Prázdný betonovo-asfaltový plac proměnit na zelené místo, příjemné k pobytu v době letních veder

Listopad 2018
Jsou vyhlášeny výsledky architektonické soutěže o novou podobu Mendlova náměstí. Dopravní řešení počítá se změnou trasování šalin a silnic. Cílem je vše zjednodušit, zpřehlednit a zklidnit.

Vizualizace Mendlova náměstí po přeložení šaliny

Vizualizace nové podoby Mendlova náměstí po přeložení šaliny a úpravě silnic 

Vizualizace Mendlova náměstí

Je zrušena smyčka pro šaliny a konečně dostavěn dům uprostřed Mendlova náměstí. Smyčka sloužila pro otáčení šalin pro cestu do vozovny. DPMB ale se zrušením této smyčky počítá a vzniká nová smyčka v přední části vozovny v Pisárkách, kde právě probíhají úpravy a modernizace celého areálu.

Dopravní řešení Mendlova náměstí

Detail nového vedení šalin a silniční dopravy přes Mendlovo náměstí v Brně. 

Všimněte si nového vedení šaliny z Mendlova náměstí rovnou na Hybešku podél areálu Sv. Anny. Zůstává zachována i šalina č. 2 po Václavské. Uvidíme, zda-li nebude lepší vést i dvojku novou trasu přes Mendlák.  Rovněž šalina ž. 6 jede z Mendláku na Pekařskou po nové trase a to mezi Gymnáziem a Nemocnicí, nikoliv po Úvoze jako dnes.

září 2018

Nové dopravní řešení Mendláku

Celkový pohled na plánované dopravní řešení Mendlova náměstí

Celkový pohled na plánované dopravní řešení Mendlova náměstí

Do fotomapy zakreslny nové silnice a trasy šalin přes Mendlovo náměstí. Zdroj: Soutěž o novou podobu Mendláku – Kancelář architekta města Brna.

mendlovo-namesti-dopravni-reseni

Schéma nového dopravního řešení Mendlova náměstí a jeho okolí

Nové trasy MHD přes Mendlák

Nové zastávky šaliny na Mendláku

Jednou z nejkritizovanějších věcí na současném Mendlově náměstí jsou zastávky šaliny. Nové uspořádání vše zjendodušuje. Společné zastávky šalin u sebe, už žádná jendička na jednom konci a šestka na druhém konci jako dnes.

Mendlovo náměstí - trolejbusy-schéma

Změní se i vedení trolejbusů… 

Schéma vedení šalin přes nový Mendlák

Schéma vedení šalin přes nový Mendlák. Jednička pojede z Mendláku rovnou na Hybešku kolem sv. Anny přes nový průraz. Tím se zkrátí cesta o jednu křižovatku. Dvojka z Plotní pojede jako dnes. Výsledkem jsou společné zastávky šalin na Mendlově náměstí

Mendlovo náměstí - autobusy - schéma

… a autobusů.

září 2019
Staronové řešení je zpátky ve hře. Plánovaný, poté zrušený a zase plánovaný průraz pro šalinu z Mendlova náměstí kolem nemocnice U sv. Anny, rovnou na Hybešku je zpět. To je, podle mne, nejlepší řešení, které zkrátí a zjednoduší cestování od Hlavasu na Mendlák. Umožní zřízení jedné zastavky šaliny a oddělí veřejnou dopravu od té individuální, tj. od cyklistů a automobilistů. Těm ubude nejen křížení se šalinou, ale i s chodci. Celá přestavba Mendlova náměstí je ale práce na roky a roky s náklady ve stovkách miliónů Korun.

Průraz Mendlova náměstí na Hybešku

Mendlovo náměstí – Nemocnice sv. Anna, místo plánovaného průrazu z ulice Hybešova pro šaliny.

červenec 2018
Znovu se debatuje o plánovaném průrazu z Mendlova náměstí do ulice Hybešova.

Osobně si myslím, že mělo dojít k plánovanému průrazu trasy šaliny z ohybu ulice Hybešova, kolem špitálu a parkoviště, rovnou na Mendlák. A současně k opuštění ulice Václavská od šaliny. Tím by se výrazně zjednodušila dopravní situace jak na Mendláku, tak na okolních křižovatkách a zrychlily šaliny i auta.
+4/0

KONTEJNERY

srpen 2018
Na Mendlově náměstí přibyly kontejnery. barevné kontejnery. Někomu se líbí, někomu ne. Za mne, je to rozhodně lepší než předtím. Dnes je tu místo pro posezení a občerstvení. Zatím se zdá, že se žebráci drží bokem na původních lavičkách u zastávky MHD. Což byla velká obava při zprovoznění.
Také by se mi líbila celková rekonstrukce Mendlova náměstí. Mít stánek s občerstvením, který by nebyl provizoriem. Ale ukazuje se,  jak je pro samosprávu obce obtížné prosadit jakýkoliv záměr proti odporu majitelů okolních pozemků, majitelů bytů, protichůdných požadavků na veřejnou a individuální dopravu. Zatím asi maximum možného. Jak se Vám líbí?

Mendlovo náměstí a rekonstrukce zastávky trolejbusů a autobusů.

Mendlovo náměstí a rekonstrukce zastávky trolejbusů a autobusů. Zastřešení a nově přibyla kavárna amísto k odpočinku z kontejnerů. Proč ne?

Barevné kontejnery nabízejí občerstvení

Barevné kontejnery nabízejí občerstvení a místo k posezení ve stínu

Mendlovo náměstí

Snímek je z neděle, kdy bylo zavřeno. Ve všední den jak plac pod slunečníky, tak okolní tráva slouží jako místo oddychu

Cesta z Mendlova náměstí

Původní „gerilově“ prošlapaná stezka z Mendlova náměstí je již cestou oficiální.

Mendel Plaza

Mendlák: území pro budoucí Mendel Plaza

Mendlák: území pro budoucí Mendel Plaza

Nákres plánovaného Mendel Plaza u Mendlova náměstí v Brně

Nákres plánovaného Mendel Plaza u Mendlova náměstí v Brně

Vizualizace nových domů u Mendlova náměstí

Vizualizace nových domů u Mendlova náměstí

květen 2018
První výkop snad již v roce 2019 a do roku 2024 postavit u Mendlova náměstí, na místě po bývalé textilky, nové obytné domy a kanceláře. Vše podle architektonického návrhu Tomáš Pilař z kanceláře Kuba & Pilař architekti. Investorem je soukromá společnost Mendel Plaza.

prosinec 2016
Areál brownfieldu – po opuštěné textilce – je tří hektarové území hned vedle Mendlova náměstí, mezi ulicemi Veletržní, Rybářská, Křížová a Bělidla. Za návrhem stojí brněnská architektonická kancelář Kuba & Pilař architekti, která je mimo jiné tvůrcem obchodního domu Omega na náměstí Svobody.
První dům by měl začít růst ve druhé polovině roku 2017. Jisté to však zatím není, protože se teprve vyřizuje stavební povolení.

Již dříve se zde plánovalo obchodní a společenské centrum o dvou domech. V roce 2014 získal projekt územní rozhodnutí, investor však nakonec od záměru ustoupil.

Zatím se uvažuje s 500 byty a dalšími nebytovými jednotkami, 3000 m² kanceláří a 17.000 m² komerčních prostor. Plus 900 parkovacích míst v podzemí. Nejvyšší dům má mít 15 nadzemních podlaží, jiné budou nižší. Návrh počítá i se zelení, která má být i na střechách domů. Pro brněnské chodce je důležité, že dosud uzavřený areál Krasu bude průchozí, například ulice Veletržní s Křížovou, průjezd bude možný z Rybářské na Bělidla.

Je to již čtvrtý brněnský brownfield: největší plochu má Zbrojovka, O projektu Nové Zbrojovky jsem psali zde. Od léta 2016 se bourá Vlněna. Nové byty vznikají u Červeného mlýna v Králově Poli, kde také léta chátrala továrna na výrobu nábytku. Částečně nový život má areál bývalých mrazíren u Masné ulice.

Zdroj: Archiweb: V bývalém Krasu v Brně má stát soubor pěti polyfunkčních domů. 

Anketa mezi občany: co s Mendlákem?

1998-02-10-Brnensky-vecernik-Mendlák

Mendlově náměstí, Brněnský večerník, 13.února 1998

1998-02-10-Brněnský-večerník-Mendlák

Co si myslí občané o Mendlově náměstí, Brněnský večerník, 13.února 1998

2.října 1998
Jen 6 % lidí si myslí, že oblast Mendlova náměstí není historicky cenná. Tento názor zastávali převážně mladí lidé – do 20 let – pro které je Mendlák jen dopravním uzlem. Těmto „mladým“ je ale dnes už přes čtyřicet. Bylo by tedy zajímavé srovnat, jak by na tuto otázku odpovídali lidé dnes, po dvaceti letech průtahů.  Možná by vyzdvihli nedaleký pivovar a restauraci, která se výrazně za ty roky zlepšila a ovlivňuje pozitivně i negativně život na Mendláku.

Lidé si v roce 1998 stěžovali především na dopravní řešení „náměstí“, pak na všelijaké stánky na náměstí a na hnusný zelený barák uprostřed. Třetina lidí by vyloučila auta z náměstí úplně, kritiku si zaslouží i doprava pro pěší.

V roce 1998 lidem na Mendlově náměstí nejvíce chybí lavičky, zeleň, záchody, kavárna, cukrárna a také telefonní budky. Dotázaní by chtěli i nějaký ten vodní prvek. 

Co lidem chybí na Mendlově náměstí, Brněnský večerník, 13.února 1998

Co lidem chybí na Mendlově náměstí, Brněnský večerník, 13.února 1998

Co lidem chybí na Mendlově náměstí, Brněnský večerník, 13.února 1998

Co lidem chybí na Mendlově náměstí, Brněnský večerník, 13.února 1998

Závěrem

Mendlovo náměstí před sto léty

Mendlovo náměstí před sto léty

Hned vedle Medlova náměstí v Brně je areál bývalé oděvní fabriky Kras. Právě zde má vyrůst pět domů nazvaných Mendel Plaza. V pěti objektech mají být byty, kanceláře, obchody a služby. Mendlovo náměstí – Mendlák – Kras: čas na změnu, bourat a stavět.