Šaliny se vrací na Lesnickou. Řidiči aut se dočkají na konci listopadu.

V pondělí 20. září se do Lesnické ulice vrátí šaliny. Kompletní rekonstrukce ulice se tak pomalu blíží ke svému závěru. Práce na kanalizaci a vodovodu jsou hotové, povrch vozovky a obnova chodníků skončí do konce listopadu 2021. Celkové náklady činí 204 miliónů korun.

Rekonstrukce Lesnická ve finiši

Prvním krokem je spuštění tramvajové dopravy od pondělí 20. září. To je dřív, než se původně počítalo. Hlavním důvodem urychlení je začátek školního roku na univerzitě, kde asi 2,5 tisíce studentů už dnes má šalinkartu.
Během dalších dvou měsíců proběhnou finální úpravy chodníků, zelených pásů a vjezdů a další dokončovací práce.
Celkové náklady na rekonstrukci tramvajové tratě, vodovodu a kanalizace činí 204 mil Kč. Práce začaly v lednu letošního roku. 

Je dokončena kompletní rekonstrukci tramvajového svršku, trolejového vedení a napájecích kabelů. Zastávky Tomanova a Zemědělská jsou nově bezbariérové a budou vybaveny elektronickými panely pro lepší informovanost cestujících o spojích a mimořádných událostech.
Během rekonstrukce dopravní podnik aplikoval moderní protihluková opatření, jako jsou pryžové bokovnice a antivibrační rohože.
Celková délka trati je 582 metrů dvoukolejně. Náklady činí 89 miliónů Kč. Navíc, aby se využila výluka, DPMBrna navíc zrekonstruoval i 211 metrů dlouhou část Jugoslávské ulice v úseku Helfertova– Merhautova. Tyto práce stály dalších 24 miliónů Kč. 

Povrch vozovky je krytý tzv. tichým asfaltem, který snižuje hlučnost z dopravy. Důraz je kladen na pořádné značení, aby řidiči nebyli zmateni, zda mají jet okolo nebo přes tramvajové zastávky.
Rovněž cyklopruh vedený kolem zastávek je něco nového.
Změny k lepšímu se kromě cyklistů a řidičů dočkají i chodci. Všechny chodníky v ulici projdou kompletním předlážděním. Vjezdy do přilehlých objektů včetně případných odstavných ploch u nemovitostí v ulici zůstávají zachovány, stejně tak se nezmění ani počet parkovacích míst.

Rekonstrukce ulice Lesnická
Rekonstrukce ulice Lesnická
Rekonstrukce ulice Lesnická

Rekonstrukce vodovodu a kanalizace

Součásti projektu Lesnická byla i rekonstrukcí 682 metrů kanalizace a 551 metrů vodovodu. Obojí zde fungovalo bezmála sto let a už vyžadovala výměnu.
Součástí stavby je rovněž rekonstrukce kanalizačních přípojek v celkové délce 235 metrů, vodovodních přípojek v celkové délce 432 metrů, přeložení trolejové vedení a rekonstrukce kabelové trasy veřejného osvětlení v délce 663 metrů.

„V současné době je již dokončena rekonstrukce kanalizace i vodovodu, probíhají práce na komunikačních plochách, po kterých bude následovat výsadba vegetace. Veškeré práce budou ukončeny v druhé polovině měsíce listopadu,“ uvedl generální ředitel Brněnských vodáren a kanalizací Jakub Kožnárek.

Rekonstrukce ulice Lesnická
Rekonstrukce ulice Lesnická

Cyklopruh kolem zastávky

Zeleň

Rekonstrukce Lesnické zasáhla i do lipové aleje v ulici Lesnická. 29 stromů muselo být pokáceno.  Zahradníci proto alej doplní výsadbou 23 kusů habru obecného, 27 kusů javoru babyka a 21 kusů popínavého přísavníků trojcípého. Ulici také rozjasní záhony s trvalkami a další výsadba proběhne v ostatních ulicích městské části Brno-sever.

Rekonstrukce ulice Lesnická
Rekonstrukce ulice Lesnická

Smyčka Zemědelská

Zbývá ještě dodělat tramvajovou smyčku u „hnojárny“. I zde dojde k vyměně kolejí, nasadí se dřevěné pražce a protihlukové prvky. A také dojde k výměně výhybky na dálkově ovládanou ze šaliny. Doposud tu totiž byla jedna z posledních výhybek na tyč.
Délka trati ve smyčce je 130 metrů. Tyto práce již provoz šalin neomezí. Přestup cestujících v zastávce Zemědělská bude zachován. Hotovo bude na konci října 2021.
Sečteno a podtrženo tak 
v Brně přibude téměř kilometr opravené tramvajové trati.

Rekonstrukce ulice Lesnická

Smyčka Zemědelská v září 2021

Jak budeme jezdit

Od 20. září se s ukončením výluky na svou původní trasu vrátí šalina číslo 9 a noční linka N93. Autobus linky 46 bude do konce října dočasně ukončena v zastávce Zemědělská, a neobslouží tak zastávku Erbenova.
Oblastí bude nově projíždět 7sedmička, která na své trase Lesná – Malinovského náměstí – Švermova poskytne náhradu za linky 11 (v oblasti Lesné a Černých Polí) a 10 (v oblasti Starého Lískovce), jejichž trasy jsou ovlivněny stavbou VMO Žabovřeská.

Rekonstrukce ulice Lesnická

Středa 15. září: Zatím ještě jen služební jízda

Místo pro Váš komentář, dotaz nebo příspěvek je níže.  Vaše příspěvky, komentáře a dotazy jsou před jejich publikováním schváleny, většinou do 24 hodin. Vaše e-mail adresa slouží jen pro případné odpovědi. Nebude zveřejněna, archivována ani předána třetí straně a ani na ni nebudou posílány žádné obchodní nabídky. To slibuji. Pokud mi chcete napsat přímo email, poslat obrázky, text v souboru, můžete psát na. OneManBrnoBlog@gmail.com