Co možná stálo za vidění a vyfocení v našem městě Brně. Mendlák, lezecká stěna, Edisonky, Onderka na Svoboďáku ….

Deset tisíc kuliček z Orloje

Brněnský Orloj na náměstí Svobody

Brno, 16. října 2023
Brněnský „Orloj“ je v provozu již 13 let.
Když se 18. září 2010 odhalil na brněnském náměstí Svobody nový multifunkční hodinový stroj, vyvolal nejrůznější reakce. A kontroverze budí dodnes. Stal se ale již nedílnou součástí města Brna, za kterou se sjíždějí turisté nejen z České republiky. Nedávno tato brněnská dominanta oslavila již třinácté narozeniny. Během tohoto období vydala zájemcům více než deset tisíc skleněných kuliček.

Když se turisté procházejí dopoledním brněnským centrem, často se podivují, proč kolem černého monumentu uprostřed náměstí Svobody stojí nedočkaví lidé. Na odpověď si musejí počkat vždy přesně na jedenáctou hodinu. V ten moment se totiž z brněnského orloje rozezní zvonkohra a z jeho útrob vypadne skleněná kulička.

O kuličky je stále velký zájem

Právě tato kulička, která v sobě ukrývá nejčastěji různé motivy města Brna, se stala již tradičním symbolem našeho města. V nedávné době překročil počet vypadnuvších skleněných artefaktů deset tisíc.

Stále je o ně obrovský zájem. Je prakticky vyloučeno, aby v jedenáct hodin dopoledne u každého ze čtyř otvorů někdo nestál a kulička propadla,“ popisuje Michael Benža z Technických sítí Brno, které orloj provozují.
Hodiny ale nejsou pevně naprogramovány jen na jedenáctou hodinu dopolední, která má odkazovat na zřejmě nejznámější pověst z brněnské historie. „Často využívaný je také druhý režim, díky němuž vypadávají kuličky každou hodinu od jedenácti do třiadvaceti hodin. Tento režim bývá nejčastěji nasazen při nejrůznějších historických událostech, výročích a v období adventu pro kuličky z limitovaných edic, zdobených speciálními ornamenty ke konkrétní příležitosti,“ doplňuje Benža.

Díky těmto speciálním edicím se tak počet vydaných kuliček zvyšuje. Poslední čtyři roky byly z tohoto pohledu hojnější, ročně z hodinového stroje vypadlo 800 až 850 skleněnek. Během letošního roku je speciálních příležitostí méně, přesto nového majitele našlo či ještě najde 600 až 650 těchto skleněných ozdob.

Vánoční režim orloje bude překvapením

Brněnské Vánoce mají být letos plné překvapení, i proto ještě není adventní režim orloje znám. „Zpočátku se standardní režim neměnil, vypadla tedy jedna vánoční kulička denně v jedenáct hodin. Později se nastavení stroje změnilo na třináct kusů kuliček denně. V posledním období vypadávala od pondělí do čtvrtku jedna kulička v jedenáct hodin a v pátek a o víkendech od jedenácti jedna kulička každou hodinu až do třiadvaceti hodin. Uvidíme, co si letos TIC BRNO, které má Vánoce na starosti, připraví,“ uzavírá Benža.

Brno za ostnatným drátem

Brno za ostnatným drátem

listopad 2019
Otáčím hlavu vzhůru a vidím … je to ostatný drát nebo trvalá vánoční výzdoba?
V Brně před hlavním nádražím.

Staré a nové plakátovací plochy

Zvonařka

Staré plakátovací plochy, zde u Zvonařky, při přeložce šaliny Plotní

Plakáty

srpen 2018
Po Brně se objevují kolem zastávek veřejné dopravy nové plechové plakátovací plochy. Shodou okolností jsem zastihl ty staré, rovněž kulaté plechové, plochy při bourání u Zvonařky.
Nové plakátovací plochy jsme vyfitil v Řečkovicích

Dvojice nových domů na Vídeňské

srpen 2018
Stojím a čekám na šalinu na zastávce Nemocnice Milosrdných bratří, směr Mendlák. A koukám se, co to tu vyrostlo za nové domy.
Zatímco ten první, prosklený, blíže k řece Svratce, se mi líbí, byť se určitě do žádné architektonické publikace nedostane, tak ten druhý, hned naproti zastávce šaliny, se mi fakt nelíbí.

To jako myslel architekt vážně? Nedošlo k otočení výkresů? Jsem si totiž furt myslel, že do ulice mají být okna. Tady to spíše vypadá, že se nejedná o obytný dům, ale buď o archív, kam nemá pronikat denní světlo, sklady, káznici jako na Cejlu nebo domov pro meditující mnichy. Aby nebyli rušeni okolním světem. 

Co si o tom myslíte Vy? Líbí / Nelíbí?

Vídeńská
Domy

Grafity u Nové Vlněny

Grafity-Vlnena

únor 2018
Stará Vlněna šla k zemi. A nová už roste. Na poslední zdi se objevily grafity. Tak rychle, než zmizí.

Oddychující brněnský drak

Drak

4.července 2017

Dýchající, vzdychající a funící brněnský drak stráží naše město už několik století. Ve skutečnosti však žádný drak, ale poslední Brnokosuarus, který jako jediný přežil vymírání na konci druhohor.
„Prosím nekrmte suchým pečivem – nadýmá“ se píše na oranžové ceduli.

Jinak akce Sochy v ulicích – Out of the Blue / Zčista jasna – Christof Zwiener.

Tři svědci dávno zašlé doby

Telefonni-budky

2.května 2016
Dočkají se ještě?
Zvedne jim ještě někdo někdy sluchátko?

Malinovské náměstí

Pavlačák na Mendláku

6.března 2010
Skrytá nebo zapomenutá krása v samotném centru města Brna. Při čekání na autobus jsem zavítal se schovat před vánici do průjezdu jednoho domu a hle co jsem tam objevil. A pak jsem šel dál přes průjezd a objevil zapomenutý pavlačák. No není to krása?

Pro zajímavost, je to Pavlačák na Mendlově náměstí. Když půjdete od šaliny směrem do nemocnice U Svaté Anny, tak po pravé straně jsou takové staré baráky, některé již prošly rekonstrukcí a dnes jsou z nich dvě vinárny, jedna kavárna a jedno solárko.

Pavlačák
Hlava

Nešťastná hlava na zabradlí na prvním schodu. Dnes chrání jen hromádku reklamních novin.

Orloj na Náměstí Svobody

Stromeček

25.listopadu 2010
Tak zítra o půl páté na náměstí Svobody bude pan Roman Onderka společně s Lukášem E. Martincem zapínat brněnskej vánoční stromek.
Ten první pán je (znovu) primátorem města Brna a ten druhej opatem augistiánského kláštera. A z našeho orloje budou padat až do adventu kuličky dokonce 13x denně.

Edisonovy žárovky

Edisonky

23.září 2010
Všichni se soustředí na kamenného „Onderku“ na náměstí Svobody a trochu v pozadí zůstávají žárovky. Ty připomínají edisonky, kterými bylo vybaveno nedaleko stojící divadlo jako první budova široko daleko. Budova malé elektrárny, která dodávala proud, dodnes stojí na ulici Vlhká. Strojní zařízení ale už dávno vzalo za své.

Onderka na Náměstí Svobody

Brněnský Orloj

18.září 2010
Jak se vám líbí nový symbol na náměstí Svobody? Jestli je cílem umění vzbuzovat reakce, tak se to novému (falickému?) symbolu na brněnském náměstí Svobody povedlo. Na druhou stranu, jestli jsou ty otáčející se hodiny jenom symbolické a jejich účelem není ukazovat čas, tak to potom beru. Ostatně hodinky má každý v kapse v mobilu a pokud ne, hodiny jsou u Jakuba.
A dnes jsem již viděl první osůbky, které měli pod (u) Orlojem schůzku.

1. reakce: Toto nove postavili na namesti? Co se clovek nedozvi…ale pokud jsou to hodiny, tak to jde, i s timto tvarem. Mohlo to byt i horsi….ja osobne jsem hodiny na namesti Svobody casto hledala a nenasla, hodinky totiz nenosim a mobil se obcas vybije…Takze poradne velke hodiny (aby je i slepi jako ja videli) se na namesti hodi:-)

2. reakce: To vypadá jako houba… dřív tam prej byla nějaký stavení, esi záchodky nebo bufet, kterýmu se říkalo Gampl, takže návaznost by tu byla (jít na gample – na houby)

3. reakce: Ale tady na tech si asi cas neprectes, ja jsem tam jako jedna z mala nasla cislo 6 (bylo zrovna sest hodin), ale nic vic na nich zatim rozeznavat neumim :D Ani podle toho, jak to v televizi spoluautor popsal, jsem nepochopila, jak poznas kolik je presne…chtelo by to pridat navod k pouziti.

Já: Re: S těmi veřejnými záchodky na náměstí Svobody máš pravdu. Za první republiky na náměstí skutečně byly, nacházely se poblíž morového sloupu, byly v podzemí. A byly oblíbeným místem setkávání brněnských homosexuálů, bez rozdílů zda-li Čechů, Židů nebo Němců.

4. reakce: No tak on nejaky zachod by se na namesti taky hodil, dokonce by mohl byt i zdarma. Tady jsou zachody zdarma, je na nich cisto, mydlo i papir….mysllim ze i Brnakum by se to takto libilo:-) ja bych byla okamzite pro:-)

Poznámka: Onderka byl brněnským primátorem a nechal postavit nový brněnský Orloj.

Brněnská přehrada je skoro vypuštěna

Prehrada

16.srpna 2009

Polo-vypuštěná brněnská přehrada má svoje kouzlo.
Zkusil jsem udělat několik snímků a … nu posuďte sami

Re: pěkná fotka, taková melancholická nálada…

Já:  ano, taky se mi líbí. Byl podvečer a vyčkával jsem na návrat jedné holky – Standy – z letu balónem a tak ti tak chodím po dně a jsme na dně a dotoho tento záběr. Jen jsem nevuiděl, jestli to mám dát barevně nebo ČB

Jak hořelo v „muzeu rómské kultury“

Požár

5.červen 2009
Oheň, dým a smrad až na zastávku šaliny bylo možné cítit, když v dnešní páteční odpoledne hořelo ve dvoře u baráku naproti fabrice.

Plameny olizovaly až střechu sousedního domu a požárníkům trvalo pět minut než přijeli. Pak to měli za chvíli uhašené.

Místo pro Váš komentář, dotaz nebo příspěvek je níže.  Vaše příspěvky, komentáře a dotazy jsou před jejich publikováním schváleny, většinou do 24 hodin. Vaše e-mail adresa slouží jen pro případné odpovědi. Nebude zveřejněna, archivována ani předána třetí straně a ani na ni nebudou posílány žádné obchodní nabídky. To slibuji. Pokud mi chcete napsat přímo email, poslat obrázky, text v souboru, můžete psát na. OneManBrnoBlog@gmail.com