Festival na nábřeží

Pátý ročník festivalu na oživení a zpřístupnění řeky Svitavy: sobota 17.srpna 2019.
Od Bílovic nad Svitavou dolů podél toku Svitavy přes Obřany, Zábrdovice, Křenku až do Černovic a Heršpic.

Oživení řeky Svitavy

Festival „Překročme řeku“ na nábřeží řeky Svitavy vznikl s cílem oživit nábřeží řeky. Pravda, u nás v Brně žádnou krásnou náplavku jako ve Vídni či v Praze, nemáme.  A tak aspoň jednou do roka přivést lidi k řece Svitavě, která jinak teče od jendoho brněnského brownfieldu do druhého. A po svém brněnském toku je vpravo doprovázena železniční vlečkou, která ve své zábrdovické části byla původně tratí do Řečkovic a Tišnova.
Hlavní festivalové pódium bylo i  letos na Černovickém nábřeží, kousek od ulice Hladíková, u bývalých městských jatek.
Jako v minulém roce, i letos byla akce roztažena po mnoha kilometrech toku řeky Svitavy. Navštívil jsem Obřany, Husovice, Zábrdovice, Černovice. 
Byl jsem na festivalu „Překročme řeku“ od jeho počátku v roce 2015. Tenkrát asi nikdo netušil, že se taková akce bude opakovat rok co rok. Ale po minulém, čtvrtém ročníku, jsem už na další chtít moc nechtěl. Minulý ročník se mi moc nelíbil. Ale protože jsem měl v sobotu zrovna volno, vyrazil jsem a nelituji toho. Letošní pátý ročník se povedl a posunul festival kupředu. 

Obřany

Řeka Svitava v Obřanech

V Obřanech je kus řeky Svitavy, kde si můžete vyzkoušet projet i lodí. I letos byla jízda lodí v rytmu bubnu. 

Sluneční lázně v Obřanech

Na louce u řeky Svitavy, u ulice Kusákovy, kousek od zastávky šaliny Čtvery hony, jsou Sluneční lázně. Tady byly žongléři, hudební vystoupení a čepované. Škoda jen, že již brzo odpoledne došla zmrzlina.

Svitava v Obřanech

Až letos jsem si všiml, kolik různých potrubí, trubek, parovodů či kanalizačních trubek přetíná řeku Svitavu. Dovolím si tvrdit, že těmi produktovody už léta nic neproudí, jen nikdo už neví komu co patří a tak radši nikdo na nic nesahá. Tady jakási novější trubka v Obřanech, kousek od Slunečních lázní. 

Obřany - výstava fotografií

U Obřanského mostu měla být výstava fotografií z historie Obřan. Než jsem ale výstavu našel, dalo mi to zabrat. Začínal jsem u Obřanského železničního viaduktu (kde také jinde) a skončil na mostě na ulici Fryčajova.
Trochu lepší značení by určitě pomohlo, a nejen tady.

Husovice

Husovická vozovna

Součástí festivalu „Překročme řeku“ byla letos i komentovaná prohlídka vozovny trolejbusů v Husovicích. Velmi zajímavé.
Jen se nemohu zbavit dojmu, že by vozovně trolejbusů slušelo více místa v nových prostorách, nikoliv mezi domy. 

Husovice a zátiší u řeky Svitavy

Další brownfield u řeky Svitavy a další produktovody natažené přes řeku Svitavu. Zde už očividně léta nepoužívané.

Překročme řeku Svitavu 2019

Překročme řeku Svitavu 2019: Husovice a stanoviště pro děti, místní radnice a dobrovolní hasiči. 
Je dobře, že se podařilo zapojit i lidi z místních radnic.

Překročme řeku Svitavu 2019

Most na ulici Garguláková v Husovicích. Zarůstající most a taková řada trubek. Je to hnusné, je to hnusné.
Po mostě vede cyklostezka kolem řeky Svitavy, ale původním účelem bylo / bude napojení areálu / nové obytné čtvrti Zbrojovka. Dnes je tímto směrem ale uzavřen. Myslím si, že ale již brzo opět ožije.

Nepojmenovaný most přes řeku Svitavu

Nepojmenovaný zarůstající most přes řeku Svitavu. tam na druhé straně je brána, plot. Kdysi jakási prý fabrika na výrobu výpočetní techniky, a za císařství kanónů.

Nová brněnská čtvrť Zbrojovka

Pohled z Husovic na nově vznikající čtvrť Nová Zbrojovka. Ta administrativní budova bývala kdysi nástrojárna a za ní je již Židenické nádraží.
Bohužel areál je zatím neprůchozí. V budoucnu by tudy měly jezdit trolejbusy.

Zábrdovice

Překročme řeku Svitavu 2019

Překročme řeku Svitavu 2019: stanoviště v Zábrdovicích, u železniční vlečky do Tepláren. Zde místní radnice a čepovaná výborná limonáda.

Překročme řeku Svitavu 2019

Most pro pěší mezi ulici Tkalcovskou a ulici Pastrnková. A samozřejmě nezbytné potrubí. Doufám, že při současné probíhající výměně parovodů za horkovody se zruší spousta těchto škaredých potrubí.

Překročme řeku Svitavu 2019

Překročme řeku Svitavu 2019: a koncert přímo z vagónu. Myslím si, že ten vagón maj po zbytek roku schovaný v brněnských teplárnách Špitálka.

Křenová

Překročme řeku Svitavu 2019

Překročme řeku Svitavu 2019: a zde na vlečce směrem na Křenovou ulici a do brownfieldu Šmeralových závodů, míjení dvou historicých vozidel.
Parní lokomotiva jede z posázavské vlečky od Zábrdovic.

Překročme řeku Svitavu 2019

Kousek od Zderadova sloupu, mezi ulici Křenová a Hladíková, byla výstava príběhu z Brna aneb městské legendy. Text příběhu byl na druhé straně posteru.

Černovické nábřeží

Překročme řeku Svitavu 2019

Hlavní pódium festivalu „Překročme řeku Svitavu 2019“ bylo i letos na Černovickém nábřeží. Po vlečce popojížděl vlak a kdyby hořelo, byly opět připraveni dobrovolní hasiči.

Překročme řeku Svitavu 2019

Oproti minulému ročníku přibylo návštěvníků (lepší propagace) i stánků. Zde na Černovickém nábřeží. 

Překročme řeku Svitavu 2019

Další nepojmenovaná lávka na druhou stranu řeky Svitavy. Původně sloužila jako produktovod, zde naštěstí už potrubí zmizelo.

Překročme řeku Svitavu 2019

Překročme řeku Svitavu 2019: pohodové koncerty pro mne neznámých skupin. Naštěstí počasí přálo.

Překročme řeku Svitavu 2019

Kolem železniční vlečky, dozadu do Komárova, vyrostla taková malá chmelnice s tabulí vysvětlující co je to vlastně ten chmel. 
Dírou v plotě byl ak přístup do areálu Brnněských komunikací, kde už nějaký ten pátek sídlí malý pivovar.

Překročme řeku Svitavu 2019

Když dojde zmrzlina … 

Fotopříběhy z minulých ročníků

Fotopříběhy a hodnocení minulých ročníků Překročme řeku Svitavu najdete zde.

Místo pro Váš komentář, dotaz nebo příspěvek je níže.  Vaše příspěvky, komentáře a dotazy jsou před jejich publikováním schváleny, většinou do 24 hodin. Vaše e-mail adresa slouží jen pro případné odpovědi. Nebude zveřejněna, archivována ani předána třetí straně a ani na ni nebudou posílány žádné obchodní nabídky. To slibuji. Pokud mi chcete napsat přímo email, poslat obrázky, text v souboru, můžete psát na. OneManBrnoBlog@gmail.com