Černovické nábřeží aneb Festival překročme řeku

Ročník 2019

Pátý ročník festivalu na oživení a zpřístupnění řeky Svitavy proběhl v sobota 17.srpna 2019.
A protože byl dobrej, věnuji mu samostatný příspěvek tady Překročme řeku Svitavu 2019

Ročník 2018

sobota 18.srpne 2018
4.ročník festivalu „Překročme řeku“ se konal v sobotu 18.srpna. A opět si kladl za cíl oživit okolí řeky Svitavy a ukázat brňákům, že tu vůbec nějaká řeka teče. Řeka v hlubokém zářezu, s nízkým stavem vody. Festival byl rozprostřen od Bílovic nad Svitavou, přes Obřany, Husovice, Židenice, Černovice, Komárov až do Brněnských Ivanovic. Já sám jsem byl jen na tradičním místě, vedle areálu Brněnských komunikací u ulice Hladíková.

Akci fandím. Okolí brněnských řek si zaslouží pozornost a zvelebení, ale mám takový pocit, že festival se vyčerpal. Mizivá propagace, málo lidí. Když si jen vzpomenu na druhý ročník (!) jaká byla účast. Nejsem si jistý, jestli takový malý festival je dobré konat o víkendu během letních prázdnin. Na koupání to stejně není – málo vody. Aktivní mladí lidé (pro které je festival zřejmě určen ?) jsou na dovolených nebo výletech. Když je hezké počasí, jaké bylo i letos, nevidím důvod proč zůstávat ve městě. Neznámé kapely, a pár stánků s občerstvením, parní mašinka vozící děti, málokoho přesvědčí.

Já osobně bych festival přesunul až na září, do školního roku a pokusil bych se přilákat větší hudební skupiny, byť za placené vstupné. Nebo spojit akci s Brněnskými komunikacemi, kterým patří vedlejší areál a kteří sami pořádají vlastní dětské akce. Využit některé opravené historické industriální haly a uspořádal zde pořádný koncert !

Pokud organizátoři nezapracují na změně, na pátý ročník už nepůjdu.

 

Ročník 2017

Překročme

Festival na břehu řeky Svitavy na Černovickém nábřeží

3.ročník festivalu  Překročme řeku Svitavu proběhl v sobotu 19.srpna kolem řeky, od Obřan až na Černovické nábřeží. Aspoň jednou za rok tak obživne nábřeží Svitavy. 
Minulé dva ročníky se mi líbili. Je to takové odpočinkové, žádné vstupné, jedna stage s převážně brněnskými skupinami, dílničky pro děti, kolem po vlečce popojíždí parní lokomotiva, záchod v místě, prohlídka pivovaru a areálu brněnských komunikací. Soutěže pro děti, stan a stánky s občerstvením … Více o festivalu a program na stránce organizátorů Nábřeží Svitavy.

Ale zatímco první ročník jsem chválil, čekal jsem u druhého něco víc a u třetího ročníku festivalu na břehu řeky Svitavy musím říci, že festival stagnuje. Navíc umocněno trochu pošmourným a dopoledne i deštivým, počasím. Lidí přišlo mnohem méně než vloni. 
Myslím si, že z takto podporované akce (letos se poprvé zapojily všechny městské části, kterými řeka protéká, plus podpora od sponzorů) se dá udělat mnohem více. Největším tahákem tak byl koncert Laury a jejich tygrů. Ale to nestačí. Musím po roce opakovat, že snaha roztáhnout festival na takřka 8,5 km je příliš velké sousto, které festival drolí. Lepší by bylo koncentrovat se na jedno místo, lépe dostupné veřejnou dopravou a autem. Současné Černovické nábřeží je vskutku odříznuté a ani letos nebyly na neexistujícími přechodu přes ulici Hladíkova policisté. Ta silnice je pro chodce a cyklisty vskutku nebezpečná. A to i o víkendu.
Uvidíme co příští rok.

 

Ročník 2016

Svitava

Festival Překročme řeku Svitavu

Je sobota 20.srpna 2016 a na Černovickém nábřeží v Brně probíhá Festival Nábřeží Svitavy: Překročme řeku Svitavu. Po loňském povedeném nultém ročník (foto-reportáž je uvedena níže) jsem se těšil na jeho opakování.

Cílem festivalu Překročme řeku je „zpřístupnit“ naše brněnské řeky lidem. Ukázat, že i v Brně to může kolem řek žít. Počasí bylo ideální, nemohlo být lepší.
Přesto soudím, že počet lidí byl podobný jako v loňském roce. Slabá propagace (?) Jeden stánek s jídlem, dva stánky s pivem a jedna hudební stage u areálu bývalých jatek. Pro děti bylo na nábřeží Svitavy mezi ulicemi Křenová a Hladíková divadlo pro děti, a dílničky. Dechovka letos (asi) nebyla. Na trati kolem Černovického nábřeží celé odpoledne popojížděla parní lokomotiva a vozila děti v budce strojvůdce. Zábava pro rodiče a děti na celé odpoledne.

Festival se nám líbil, přesto: některé věci šlo v loňském, nultém, ročníku přehlédnout či přimhouřit oči. V letošním ročníku 2016 ale už mohli organizátoři více zapracovat. Za kritické považuji nezajištěný přechod / přejezd silnice Hladíková oddělující obě části festivalu. I v sobotu odpoledne zde je silný provoz. Obtížně a nebezpečně se přecházelo. V loňském roce byla anketa / představení návrhů na vyřešení tohoto kritického křížení cyklostezky se silnicí. za rok se nic nezměnilo. Pořadatelé proto mohli zajistit policejní pomoc.
Myslím si dále, že roztažení festivalu po tak dlouhém úseku řeky Svitavy, od ulice Křenová až po ulici Černovické nábřeží na jihu v Komárově, je příliš velké sousto, velká vzdálenost. Dětská i dospělácká část mohly být více u sebe, odpadlo by zbytečné dlouhé přecházení / přejíždění.
Po loňském povedeném nultém ročníku jsem myslel, že festival Překročme řeku přidá i na objemu akcí. Byť placených vstupným. Ale svým rozsahem zůstal na loňské úrovni, což je možná škoda.

Uvidíme co bude dál. Již v záři zde má být festival Svitava pod parou.

Ročník 2015

V sobotu 15.srpna 2015 se na břehu řeky Svitavy v Brně konal první ročník Festivalu Překročme řeku. Cílem festivalu bylo upozornit na nevyužité posvitavské nábřeží, na řeku Svitavu, která teče hlubokým umělým korytem, oddělena od města na straně jedné bývalými jatkami a železniční vlečkou, na straně druhé odříznuta od mětské části Černovice vysokým náspem železniční tratě na Vyškov a Přerov.

Jeden z příspěvku, které bylo možné psát na tabuli, se týkal nového nádraží U Řeky, které by uvolnilo tento násep. bylo by možné jej snést a navrátit řece její Černovice. Naopak, v případě varianty nádraží v centru, Pod Petrovem, by se tento železniční násep rozšiřoval o další kolej / koleje.

Zábavné odpoledne se táhlo od mostu Křenová & Olomoucká, podél Černovického nábřeží až dozadu do Komárova. Ulice: Hladíkova – Černovická – Zvěřinova – Ráječek – Křenová – Mastná – Porážka – Industra.

Jsem zvěda, zda-li se z prvního ročníku festivalu stane tradice. I díky sluníčku to bylo krásné odpoledne.
O festivalu Překročme řeku najdete zde.